Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(56)
Forma i typ
Książki
(54)
Poradniki i przewodniki
(50)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Czasopisma
(1)
Gry i zabawki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(32)
wypożyczone
(21)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Biblioteka Suska
(48)
Biblioteka Młodych
(5)
Biblioteka Suska Czytelnia
(2)
Autor
Bokła Artur
(3)
Dymek Marta
(3)
Mikulska Katarzyna (zielarstwo)
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Sołowiej Krzysztof
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Adamson Eve
(1)
Allsbrook Wesley
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Błońska Katarzyna
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Cieśla-Szymańska Dominika (1975- )
(1)
Cole Will
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czerwiński Arkadiusz
(1)
Dobrowolska Agata (1982- )
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(1)
Edwards Laura
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Fiedoruk Łukasz (dziennikarz)
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gessler Lara (1989- )
(1)
Gessler Mateusz
(1)
Gulati Roopa
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Hemsley Melissa
(1)
Hikiert Anna
(1)
Homolka Gina
(1)
Jones Heather K
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Kielan Dominika
(1)
Kiszycka Emilia
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Krajewska Zuza (1975- )
(1)
Kucharski Piotr (kucharz)
(1)
Leerhsen Charles
(1)
Maciurzyńska Marta
(1)
Matyjek Joanna
(1)
Mizera Justyna
(1)
Mizera Krzysztof (sport)
(1)
Murak Katarzyna
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Ochman Paweł
(1)
Oklejak Marianna
(1)
Oliver Jamie (1975- )
(1)
Oprea Erin
(1)
Petitto Melissa
(1)
Pilitowska Kasia
(1)
Pilitowska Zosia
(1)
Polan Andrzej (kucharz)
(1)
Pollan Michael (1955- )
(1)
Pousette Ulrika (1971- )
(1)
Reguła Anna
(1)
Sarna Shivan
(1)
Stróżyńska-Goraj Katarzyna
(1)
Syposz Kinga
(1)
Szloser Marta
(1)
Tracz Sylwia
(1)
Underwood Carrie
(1)
Walter Patrycja (kulinaria)
(1)
Witek Magdalena (tłumaczka)
(1)
Wojciechowska Ewa (tłumaczka)
(1)
Wojtasik Andrzej (1970- )
(1)
Woolever Laurie
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Włodarska Joanna (dziennikarka)
(1)
Zak Zuza
(1)
Öhrn Maria (1980- )
(1)
Łuczaj Łukasz
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(32)
2010 - 2019
(23)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(52)
Kraj wydania
Polska
(55)
Język
polski
(56)
Odbiorca
6-8 lat
(3)
Dorośli
(3)
Dzieci
(3)
9-13 lat
(2)
Chorzy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura amerykańska
(3)
Temat
Przepisy kulinarne
(15)
Zdrowe odżywianie
(13)
Gotowanie
(6)
Desery
(5)
Kucharstwo
(5)
Kuchnia polska
(5)
Kuchnia wegańska
(5)
Leczenie dietą
(5)
Słodycze
(5)
Odżywianie
(4)
Potrawy
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Warzywa
(4)
Weganizm
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Gastronomia
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Natura
(3)
Potrawy jarskie
(3)
Rośliny leśne
(3)
Wegetarianizm
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Żywność
(3)
Ajurweda
(2)
Celebryci
(2)
Chleb
(2)
Ciasta
(2)
Cukiernictwo
(2)
Cukrzyca
(2)
Dieta owocowo-warzywna
(2)
Dietetyka
(2)
Gotowanie w terenie
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia polowa
(2)
Kuchnia roślinna
(2)
Kulinaria
(2)
Kulinarne inspiracje
(2)
Napoje
(2)
Napoje alkoholowe
(2)
Pieczywo
(2)
Pory roku
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Potrawy jednogarnkowe
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Przepisy
(2)
Przyprawy
(2)
Receptura
(2)
Receptury
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Sztuka przetrwania
(2)
Zupy
(2)
Adaptogeny
(1)
Alergicy
(1)
Amerykanie
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Bliźnięta
(1)
Bourdain, Anthony (1956-2018)
(1)
Choroby jelita grubego
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Chorzy na depresję
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Czekolada
(1)
Dania główne
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Dieta
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta przeciwzapalna
(1)
Dodatki do zup
(1)
Domowa piekarnia
(1)
Drożdże
(1)
Dzieci
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Ekstrakty roślinne
(1)
Endometrioza
(1)
Fałszowanie żywności
(1)
Fermentacja
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Grille i piece ogrodowe
(1)
Herbata
(1)
Historia potraw regionalnych
(1)
Inspiracje kulinarne
(1)
Insulinooporność
(1)
Jelita
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kawa
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Krytycy kulinarni
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnie świata
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie jedzeniem
(1)
Masarstwo domowe
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Świat
(2)
Województwo małopolskie (1999- )
(1)
Województwo śląskie (1999- )
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(30)
Publikacja bogato ilustrowana
(25)
Przepisy kulinarne
(24)
Poradnik
(18)
Opracowanie
(3)
Biografia
(1)
Dla dorosłych
(1)
Dla młodzieży
(1)
Gra karciana
(1)
Książka Kucharska
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(607)
Socjologia i społeczeństwo
(240)
Kultura i sztuka
(195)
Medycyna i zdrowie
(171)
Psychologia
(164)
Kulinaria
(56)
Edukacja i pedagogika
(145)
Hobby i czas wolny
(126)
Religia i duchowość
(113)
Rozwój osobisty
(113)
Podróże i turystyka
(101)
Etnologia i antropologia kulturowa
(97)
Biologia
(84)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(77)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(76)
Kultura fizyczna i sport
(68)
Literaturoznawstwo
(63)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(62)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(40)
Geografia i nauki o Ziemi
(33)
Styl życia, moda i uroda
(31)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(30)
Dom i ogród
(28)
Ochrona środowiska
(28)
Językoznawstwo
(26)
Filozofia i etyka
(23)
Fizyka i astronomia
(23)
Praca, kariera, pieniądze
(20)
Nauka i badania
(19)
Zarządzanie i marketing
(18)
Media i komunikacja społeczna
(17)
Architektura i budownictwo
(13)
Informatyka i technologie informacyjne
(13)
Inżynieria i technika
(12)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(12)
Transport i logistyka
(12)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(7)
Rolnictwo i leśnictwo
(7)
Matematyka
(6)
Archeologia
(4)
Chemia
(4)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Filozofia
(1)
Geografia
(1)
Publicystyka
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Socjologia i społęczeństwo
(1)
dla dorosłych
(1)
56 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Ulica Czereśniowa)
Na ulicy Czereśniowej każdy jada to, co lubi. W tej tętniącej kolorami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej polecają swoje ulubione potrawy przygotowane z sezonowych produktów. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania, prezentując ponad 50 prostych przepisów. Wiosenna sałatka z ziół, czekoladowe cappuccino, drożdżowe zające wielkanocne, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupa z dyni, muffinki z kasztanami, naleśniki, gofry, czipsy z warzyw - i całe mnóstwo innych. Znajdziecie tu także cenne rady, informacje i ciekawostki, na przykład jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach i jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet - jak zrobić własną książkę kucharską! Przystępnemu tekstowi dziennikarki kulinarnej Dagmar von Cramm towarzyszą niezrównane ilustracje Rotraut Susanne Berner, która zdobyła serca dzieci i rodziców na całym świecie. [lubimyczytac.pl]
Zrealizowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa. Priorytet 1 – Zakup nowości wydawniczych dla bibliotek publicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Młodych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. {26} #KREATYWNOŚĆ (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Miesięcznik.
Dziedzina i ujęcie
Ostatnio wpłynęły zeszyty:
Można wypożyczać: 2022 nr 1 (325), nr 2 (326), nr 3 (327), nr 4 (328), nr 5 (329), nr 6 (330), nr 7 (331), nr 8 (332), nr 9 (333), nr 10 (334), nr 11 (335), nr 12 (336)
Książka
W koszyku
Kuchnia survivalowa bez ekwipunku : Gotowanie w terenie. Część 1 / Artur Bokła i Katarzyna Mikulska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2017. - 158, [1] strona, [8] stron tablic kolorowych : ilustracje ; 19 cm.
(Kuchnia survivalowa bez ekwipunku ; 1)
To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania. Niezwykły toolbook, który wyposażono w mocny rzemień umożliwiający rozpalenie ognia – najważniejszego narzędzia w walce o przeżycie. Ogień to ciepło, światło, ochrona przed dzikimi zwierzętami, ale także możliwość przygotowania posiłku. Co zjeść w lesie, jak przyrządzić to, co oferuje nam natura, piekąc w żarze, wykorzystując ruszt, dół ziemny lub gotując przy pomocy kamieni? Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie. Obudź w sobie naszą narodową zapobiegliwość i zaradność. Tylko przygotowani przetrwają!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia survivalowa bez ekwipunku : Gotowanie w terenie. Część 2 / Artur Bokła i Katarzyna Mikulska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2017. - 159, [1] strona, XV stron tablic kolorowych : ilustracje ; 19 cm.
(Kuchnia survivalowa bez ekwipunku ; 2)
To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania. W tej części "Kuchni survivalowej" zaprezentowano różne sposoby wędzenia, krzesania ognia oraz tajniki doboru hubki i rozpałki. Poznasz techniki pieczenia – w glinie, na spodku, w piecu glinianym i pod kloszem. Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie. Tylko przygotowani przetrwają! Toolbook zawiera: przepisy kulinarne z wykorzystaniem roślin łąkowych (np. mąka z kłączy perzu), leśnych (np. mąka z żołędzi) oraz bagiennych (np. ziołowe podpłomyki z mąką z pałki wodnej), prezentację technik gotowania w terenie (pieczenie w glinie, w glinianym piecu, wędzenie), techniki krzesania ognia oraz przygotowania hubki i rozpałki, filmy instruktażowe dostępne w aplikacji Pascal AR.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny" to praktyczny przewodnik po najbardziej fascynujących miejscach, które odwiedził znany i kontrowersyjny prezenter telewizyjny – Anthony Bourdain. Znajdziemy w nim ulubione adresy kucharza, porady, jak się do danych miejsc dostać, gdzie zatrzymać a często też, czego warto unikać. Całość napisana jest w charakterystyczny dla Bourdaina zabawny i kąśliwy sposób, który sprawia, że czujemy się jakbyśmy faktycznie byli w opisywanych miejscach. Całość uzupełniona jest o eseje przyjaciół i rodziny prezentera, którzy wspominają tragicznie zmarłego Bourdaina.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej, tadżin z makreli, czy przepyszny tort Jadziny, zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. Joanna Brodzik zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zupy : 270 najlepszych przepisów / Małgorzata Caprari. - Wydanie II poprawione. - Warszawa : Buchmann, 2022. - 319, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Pojawiają się na stole na co dzień i od święta. W kuchni polskiej częściej niż w innych - trudno w końcu wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy! Sycą, rozgrzewają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych ale i przywołują wspomnienia i skojarzenia z najlepszymi rodzinnymi chwilami. Zupy przeżywają dzisiaj prawdziwy renesans. Robione z lokalnych, sezonowych składników awansowały do rangi pełnoprawnego posiłku. Książka Małgorzaty Caprari pomoże wzbogacić kulinarny repertuar o zupy mniej znane, nieoczywiste warianty zup tradycyjnych, zmodyfikowane przepisy tych najbardziej popularnych a także najciekawsze potrawy z polskiej kuchni regionalnej. Wszystkie smaczne, łatwe do przygotowania i godne polecenia. Dodatkowym atutem książki jest atrakcyjna szata graficzna i wspaniałe malarskie ilustracje Martyny Cybuch.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dr Will Cole, światowej sławy ekspert w dziedzinie medycyny funkcjonalnej i zdrowego odżywiani, odkryje przed tobą to, czym są stany zapalne i w jaki sposób wpływają na twoje zdrowie. Z jego pomocą określisz swój bioindywidualny profil zapalenia i dopasujesz do niego narzędzia terapeutyczne. Prosta dieta eliminacyjna pomoże ci dowiedzieć się, które produkty szkodzą twojemu zdrowiu, a które powinny na stałe zagościć w twojej kuchni. Dzięki temu zastosujesz dopasowaną do swoich potrzeb dietę przeciwzapalną, z którą wyeliminujesz takie dolegliwości, jak choroby tarczycy czy choroby autoimmunologiczne. Odkryjesz zioła, suplementy diety oraz mantry, które pomogą ci wzmocnić twój organizm i zlikwidować przewlekłe stany zapalne. Powiedz stop stanom zapalnym!
a Dofinansowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. [E] ZDROWIE - ZDROWY TRYB ŻYCIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej : przepisy / Beata Anna Dąbrowska ; wprowadzenie Ewa Dąbrowska. - Dodruk 7, wznowienie 2019. - Kraków : Wydawnictwo WAM, 2019. - 206 stron : ilustracje kolorowe ; 23 cm.
Smakuj zdrowie każdego dnia! Z kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej: • odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, • odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, • poprawisz wygląd swojej skóry, • zwalczysz uczucie zmęczenia, • ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność. Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie o ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów na rewolucyjne potrawy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [E] ZDROWIE (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej: informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu – pełny program w jednym miejscu, 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia, przykładowe zestawy menu, sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków. Wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowej diecie i wychodzeniu z postu warzywno-owocowego - zebrane w jednym miejscu "Wraz z poprzednimi tomami książka ta tworzy spójny program dietetyczny, który ułatwia trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Dostarczając praktycznych przepisów kulinarnych na okres wychodzenia z diety warzywno-owocowej, uzupełnia też istotną lukę w publikacjach poświęconych tej diecie. Serdecznie polecam!" [dr Ewa Dąbrowska]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [E] ZDROWIE - ZDROWY TRYB ŻYCIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leniwy pieróg czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko) / Agata Dobrowolska. - Kraków : Wydawnictwo Bona, copyright 2017. - 79, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Lubisz kuchnię polską? A może dopiero ją odkrywasz? "Leniwy Pieróg, czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko!)" to zbiór 46 smacznych i łatwych do wykonania przepisów kulinarnych - wariacji na temat typowo polskich dań. Znajdziecie tu zarówno przepis na mazurka jak i... kiszenie ogórków :) A to wszystko w towarzystwie pięknych ilustracji autorstwa Agaty Dobrowolskiej.
Zrealizowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Młodych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. {26} #KREATYWNOŚĆ (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pomidor : celebryta wśród warzyw / redakcja Magdalena Drukort. - Poznań : Olimp Media, [2018]. - 191, [1] strona : ilustracje ; 22 cm.
Przepisy dań z pomidorem w roli głównej : sałatki, przekąski, zupy, dania obiadowe, przetwory i napoje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowe jelita / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media, 2019. - 108 stron ; ilustarcje kolorowe ; 20 cm.
(Smak Zdrowia)
Zdrowe jelita, to dobre samopoczucie. Nasza książka zachęca do wprowadzenia zmiany w stylu odżywiania, potrzebne do wyeliminowania problemów jelitowych i utrzymania układu pokarmowego w zdrowiu. Proponujemy łatwe przepisy na pożywne posiłki, dzięki którym można poczuć się lepiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. [E] ZDROWIE (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia : kuchnia roślinna : 100 przepisów nie tylko dla wegan / Marta Dymek. - Warszawa : Dwie Siostry, 2017. - 282, [6] stron : fotografie kolorowe ; 22 cm.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziecie w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień Dobry TVN" autorki "Jadłonomii", najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepsuj. - [Wydanie pierwsze]. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Znana autorka książek kulinarnych i blogerka Marta Dymek, prezentuje ciekawe podejście do kuchni roślinnej. Wykorzystując polskie warzywa sezonowe, przedstawia przepisy na oryginalne dania, pochodzące z całego świata. Jeżeli cenisz sobie połączenie tradycji i świeżego spojrzenia na codzienne dania, ta książka z przepisami jest dla Ciebie. Udaj się w kulinarną podróż po odległych zakątkach świata, za towarzyszy posiadając warzywa, które znaleźć możesz na półce w osiedlowym sklepie. Autorka przemierzyła prawie 50 krajów, zbierając przepisy, które pozwalają spojrzeć na zwykłe warzywa w zupełnie innym świetle. W końcu kuchnia roślinna to nieskończone źródło kulinarnych inspiracji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sól przemysłowa w wędlinach, „masło”, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby… Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszustwa spowodowane są niewiedzą lub pomyłką, ale częściej ich źródłem jest chęć zysku. Zjawisko to nie jest nowe, co w książce Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów obrazowo i ze znawstwem opisuje autor wielu publikacji o tematyce kulinarnej oraz smakosz Andrzej Fiedoruk. Dowiecie się z niej, jak oszukiwano w starożytności i jakim manipulacjom jesteśmy poddawani teraz, czego spodziewać się po określeniu „miks” i zbyt taniej oliwie lub przyprawach. Jednocześnie autor wyjaśnia, jak czytać etykiety i podpowiada, na co zwrócić uwagę, kupując poszczególne produkty spożywcze, aby nie wpaść w pułapkę fałszerzy i speców od reklamy. Zdradza, jak wybrać dobrą kawę, niezafałszowany miód, sprawdzić świeżość ryby i jakość lodów. Oszustwa żywieniowe to także lansowanie konkretnych diet i komponentów przy jednoczesnym demonizowaniu innych. Co kilka lat wytyczne się zmieniają, ale w międzyczasie konsumenci płacą krocie za modne nowinki, czasem tracąc przy tym zdrowie. Na nasze zachowania i wybory wpływają także marketingowcy na usługach firm fastfoodowych i hipermarketów, przez co często jemy więcej „śmieciowego” jedzenia. W książce przeczytacie, jak na przestrzeni wieków zmieniały się zachowania karczmarzy i restauratorów oraz czym jest gastrofizyka. Ale także o tym, w jaki sposób – często mając jedynie pomysł i niewielki kapitał – stworzyli swoje imperia dzisiejsi potentaci w branży i jak radzili sobie z konkurencją. A jak będzie wyglądało żywienie w przyszłości? Być może coraz większa świadomość konsumentów w połączeniu z rozwojem technologii sprawi, że producenci i sprzedawcy produktów spożywczych będą musieli działać w sposób transparentny i etyczny. Oby!
Dofinansowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025
Dofinansowania dla bibliotek publicznych na zakup nowości wydawniczych oraz usługi zdalnego dostępu do książek w formatach e-booków i/lub audiobooków i/lub synchrobooków – Priorytet 1, Kierunek interwencji 1.1 w ramach NPRCz 2.0.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [E] ZDROWIE - ZDROWY TRYB ŻYCIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wina domowe : najlepsze przepisy / Łukasz Fiedoruk. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, copyright 2021. - 191, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
(Wademekum)
Wyrób win w domowym zaciszu to odległa i smakowita tradycja, pozwalająca wyczarowywać trunki, które mogą być ozdobą naszych stołów, a także interesującą próbą poszukiwania dawnych smaków. Atlas zawiera przepisy na wina z owoców z naszych rodzimych sadów, z owoców egzotycznych oraz innych, niekiedy dość zaskakujących surowców. W znacznej części są to przepisy wygrzebane z babcinych czy dziadkowych szuflad i piwniczek, a także dawnych poradników sprzed ery przemysłowego cukru, kiedy to bazą do produkcji owocowych trunków był miód. Cennym uzupełnieniem są receptury na wina lecznicze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [DO] DOM I OGRÓD (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukrzycę można wyleczyć, a wszelkie towarzyszące jej schorzenia wyeliminować. Tak naprawdę większość chorych na cukrzycę może w bardzo prosty sposób całkowicie odzyskać zdrowie i ograniczyć przyjmowanie leków. Dyplomowany lekarz medycyny oraz autor bestselleru „Superodporność” prezentuje prosty plan żywieniowy umożliwiający wyeliminowanie skoków cukru, ograniczenie ilości przyjmowanej insuliny lub nawet całkowite jej odstawienie, uzyskanie prawidłowej wagi ciała, wydłużenie długości życia oraz uniknięcie problemów zdrowotnych. Jest on skuteczny zarówno w przypadku cukrzycy typu 1 jak i typu 2. Dowodzi tego ponad dziesięć tysięcy pacjentów doktora Fuhrmana wyleczonych w przeciągu jego dwudziestoletniej praktyki lekarskiej. Nastał kres cukrzycy! [opis wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. [E] ZDROWIE - ZDROWY TRYB ŻYCIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Orzechy i pestki kochamy wszyscy, zwłaszcza Lara Gessler. W jej rodzinnym domu worek orzechów łuskanych w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia zbliżał bardziej niż lepienie pierogów. Dlatego zdecydowała się na kilkutygodniową wyprawę po największych plantacjach orzechów i pestek. Tak właśnie powstała ta książka. W przewodniku znajdziesz: praktyczne porady, jak kupować i przechowywać orzechy i pestki; ich historię oraz obrzędy i zwyczaje z nimi związane; tradycyjne przepisy; autorskie przepisy i kulinarne inspiracje Lary Gessler.
Pełna pasji i wyobraźni opowieść o orzechach i pestkach, bez których trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię. A wszystko z miłości do gotowania!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej