Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(56)
Forma i typ
Książki
(54)
Poradniki i przewodniki
(50)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Czasopisma
(1)
Gry i zabawki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(28)
wypożyczone
(25)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Biblioteka Suska
(48)
Biblioteka Młodych
(5)
Biblioteka Suska Czytelnia
(2)
Autor
Bokła Artur
(3)
Dymek Marta
(3)
Mikulska Katarzyna (zielarstwo)
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Sołowiej Krzysztof
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Adamson Eve
(1)
Allsbrook Wesley
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Błońska Katarzyna
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Cieśla-Szymańska Dominika (1975- )
(1)
Cole Will
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czerwiński Arkadiusz
(1)
Dobrowolska Agata (1982- )
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(1)
Edwards Laura
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Fiedoruk Łukasz (dziennikarz)
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gessler Lara (1989- )
(1)
Gessler Mateusz
(1)
Gulati Roopa
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Hemsley Melissa
(1)
Hikiert Anna
(1)
Homolka Gina
(1)
Jones Heather K
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Kielan Dominika
(1)
Kiszycka Emilia
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Krajewska Zuza (1975- )
(1)
Kucharski Piotr (kucharz)
(1)
Leerhsen Charles
(1)
Maciurzyńska Marta
(1)
Matyjek Joanna
(1)
Mizera Justyna
(1)
Mizera Krzysztof (sport)
(1)
Murak Katarzyna
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Ochman Paweł
(1)
Oklejak Marianna
(1)
Oliver Jamie (1975- )
(1)
Oprea Erin
(1)
Petitto Melissa
(1)
Pilitowska Kasia
(1)
Pilitowska Zosia
(1)
Polan Andrzej (kucharz)
(1)
Pollan Michael (1955- )
(1)
Pousette Ulrika (1971- )
(1)
Reguła Anna
(1)
Sarna Shivan
(1)
Stróżyńska-Goraj Katarzyna
(1)
Syposz Kinga
(1)
Szloser Marta
(1)
Tracz Sylwia
(1)
Underwood Carrie
(1)
Walter Patrycja (kulinaria)
(1)
Witek Magdalena (tłumaczka)
(1)
Wojciechowska Ewa (tłumaczka)
(1)
Wojtasik Andrzej (1970- )
(1)
Woolever Laurie
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Włodarska Joanna (dziennikarka)
(1)
Zak Zuza
(1)
Öhrn Maria (1980- )
(1)
Łuczaj Łukasz
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(32)
2010 - 2019
(23)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(52)
Kraj wydania
Polska
(55)
Język
polski
(56)
Odbiorca
6-8 lat
(3)
Dorośli
(3)
Dzieci
(3)
9-13 lat
(2)
Chorzy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura amerykańska
(3)
Temat
Przepisy kulinarne
(15)
Zdrowe odżywianie
(13)
Gotowanie
(6)
Desery
(5)
Kucharstwo
(5)
Kuchnia polska
(5)
Kuchnia wegańska
(5)
Leczenie dietą
(5)
Słodycze
(5)
Odżywianie
(4)
Potrawy
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Warzywa
(4)
Weganizm
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Gastronomia
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Natura
(3)
Potrawy jarskie
(3)
Rośliny leśne
(3)
Wegetarianizm
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Żywność
(3)
Ajurweda
(2)
Celebryci
(2)
Chleb
(2)
Ciasta
(2)
Cukiernictwo
(2)
Cukrzyca
(2)
Dieta owocowo-warzywna
(2)
Dietetyka
(2)
Gotowanie w terenie
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia polowa
(2)
Kuchnia roślinna
(2)
Kulinaria
(2)
Kulinarne inspiracje
(2)
Napoje
(2)
Napoje alkoholowe
(2)
Pieczywo
(2)
Pory roku
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Potrawy jednogarnkowe
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Przepisy
(2)
Przyprawy
(2)
Receptura
(2)
Receptury
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Sztuka przetrwania
(2)
Zupy
(2)
Adaptogeny
(1)
Alergicy
(1)
Amerykanie
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Bliźnięta
(1)
Bourdain, Anthony (1956-2018)
(1)
Choroby jelita grubego
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Chorzy na depresję
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Czekolada
(1)
Dania główne
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Dieta
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta przeciwzapalna
(1)
Dodatki do zup
(1)
Domowa piekarnia
(1)
Drożdże
(1)
Dzieci
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Ekstrakty roślinne
(1)
Endometrioza
(1)
Fałszowanie żywności
(1)
Fermentacja
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Grille i piece ogrodowe
(1)
Herbata
(1)
Historia potraw regionalnych
(1)
Inspiracje kulinarne
(1)
Insulinooporność
(1)
Jelita
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kawa
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Krytycy kulinarni
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnie świata
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie jedzeniem
(1)
Masarstwo domowe
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Świat
(2)
Województwo małopolskie (1999- )
(1)
Województwo śląskie (1999- )
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(30)
Publikacja bogato ilustrowana
(25)
Przepisy kulinarne
(24)
Poradnik
(18)
Opracowanie
(3)
Biografia
(1)
Dla dorosłych
(1)
Dla młodzieży
(1)
Gra karciana
(1)
Książka Kucharska
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(611)
Socjologia i społeczeństwo
(243)
Kultura i sztuka
(195)
Medycyna i zdrowie
(173)
Psychologia
(167)
Kulinaria
(56)
Edukacja i pedagogika
(145)
Hobby i czas wolny
(127)
Religia i duchowość
(114)
Rozwój osobisty
(114)
Podróże i turystyka
(101)
Etnologia i antropologia kulturowa
(97)
Biologia
(86)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(77)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(77)
Kultura fizyczna i sport
(68)
Literaturoznawstwo
(64)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(62)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(40)
Geografia i nauki o Ziemi
(34)
Styl życia, moda i uroda
(32)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(30)
Dom i ogród
(28)
Ochrona środowiska
(28)
Językoznawstwo
(26)
Fizyka i astronomia
(24)
Filozofia i etyka
(23)
Nauka i badania
(21)
Praca, kariera, pieniądze
(20)
Zarządzanie i marketing
(19)
Media i komunikacja społeczna
(18)
Architektura i budownictwo
(13)
Informatyka i technologie informacyjne
(13)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(13)
Inżynieria i technika
(12)
Transport i logistyka
(12)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(7)
Rolnictwo i leśnictwo
(7)
Matematyka
(6)
Chemia
(5)
Archeologia
(4)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Filozofia
(1)
Geografia
(1)
Publicystyka
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Socjologia i społęczeństwo
(1)
dla dorosłych
(1)
56 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Moja kuchnia polska / Mateusz Gessler. - Wierzchy Parzeńskie : P.H.W. Fenix, [2014]. - 400 stron : fotografie, ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Za sprawą tego wydania pragniemy udowodnić, że równie satysfakcjonujące jak spożywanie jest przyrządzanie posiłków. Daj się przekonać, że polska kuchnia jest niezwykle smaczna i niebanalna. Już dziś pobierz naukę gotowania od samego mistrza i zasmakuj tradycji. Mateusz Gessler z wykształcenia architekt ogrodowy z zamiłowania kucharz i restaurator. Występował w wielu popularnych programach telewizyjnych, m.in. Top Chef. Na co dzień prowadzi restaurację Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler, którą odwiedza wielucelebrytów. Gotowanie na oczach gości, możliwość degustacji 24 godziny na dobę świadczą o niezwykłej otwartości na klienta. To tu, jak nigdzie indziej, poczujesz, że kuchnia zbliża ludzi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują słodkości : 30 przepisów / Agnieszka Górska ; ilustrowała Kasia Śliwińska. - Warszawa : Demart, [2021/2022]. - 80, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 30 cm.
Dzieci gotują słodkości! Lubicie słodycze? Oto książka pełna receptur słodkich przyjemności. Ciasta, torty, serniki, desery i inne łakocie. Łatwiejsze – dla nowicjusza, który pierwszy raz wiąże fartuch kuchenny i nie odróżnia wałka od trzepaczki, i takie dla prawdziwych mistrzów – co lubią wyzwania. Przepisy zostały opracowane tak, by ich wykonanie sprawiało radość. Zawierają opisy czynności, krok po kroku oraz apetyczne zdjęcia, dzięki którym możecie samodzielnie stworzyć słodkie arcydzieła. W książce znajdziecie też Przepis na sukces, żeby łatwiej było Wam oswoić kuchnię i Zaradnik, który pomoże pokonać kulinarne przeszkody. Z taką pomocą niejedno Wam się upiecze. A w nagrodę… czeka na Was wylizywanie garnuszków po polewie czekoladowej, podjadanie kolorowej posypki i podskubywanie kruszonki. Dla każdego coś słodkiego! [Nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Młodych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. {26} #KREATYWNOŚĆ (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indie to kraj z bogatymi tradycjami wegetariańskimi, który może pochwalić się bardzo urozmaiconą kuchnią, z subtelnymi różnicami regionalnymi. W tej książce znalazły się przepisy między innymi na przepyszne pakory ze szpinaku, chrupki kalafior w sosie szafranowo-migdałowym, kofty z paneeru i ziemniaków oraz tradycyjny chana dal. Recepturom towarzyszą znakomite fotografie Davida Loftusa. Prezentując czytelnikowi 70 wspaniałych potraw, Roopa Gulati jednocześnie zdradza tajniki tradycyjnych technik gotowania oraz składników w kuchni indyjskiej. Charakterystyczne mieszanki przypraw umożliwią każdemu stworzenie prawdziwej wegetariańskiej uczty w stylu indyjskim w zaciszu własnego domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dania i potrawy jednogarnkowe siostry Marii. - Kalisz : Wydawnictwo Martel, [2017]. - 285 stron : fotografie ; 21 cm.
Dania i potrawy jednogarnkowe Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na pożywne i sycące potrawy z jednego garnka, od gęstych, wieloskładnikowych zup zaczynając, poprzez różnego rodzajugulasze, zapiekanki, kasze z warzywami, na klasycznym leczo czy risotto kończąc. To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dobre samopoczucie rodzi się w kuchni! W naszych kuchniach dzieje się czasem magia – gdy po ciężkim dniu siadamy do stołu, a zapach gorącej zupy działa jak balsam na duszę, wtedy czujemy, jak naprawdę smakuje szczęście. To jest właśnie alchemia gotowania. Dobre jedzenie potrafi podnieść na duchu, pokrzepić fizycznie i psychicznie, zbliżyć nas do siebie i wprowadzić do domu trochę więcej radości. Melissa Hemsley, popularna brytyjska blogerka kulinarna, zna doskonały sposób na to, by gotowanie i jedzenie sprawiało frajdę – musi być łatwo, szybko, zdrowo i kolorowo. Wystarczy, że otworzysz jej książkę na dowolnej stronie, a od razu poczujesz, że po prostu musisz to ugotować!
Dofinansowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025.
Dofinansowania dla bibliotek publicznych na zakup nowości wydawniczych oraz usługi zdalnego dostępu do książek w formatach e-booków i/lub audiobooków i/lub synchrobooków - Priorytet 1, Kierunek interwencji 1.1. w ramach NPRCz 2.0
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotuj sprytniej, jedz zdrowiej i oszczędzaj czas! Meal Prep to nowa metoda przyrządzania posiłków, która odmieni twoje życie. Autorka słynnego bloga SkinnyTaste, Gina Homolka, pokaże ci, jak przygotowywać bazę produktów, dzięki której będziesz jeść pełnowartościowe dania przez wiele dni. I to bez codziennego stania w kuchni przy garnkach! W tej książce znajdziesz ponad 120 przepisów i plan posiłków na kilka tygodni! Najważniejsza jest baza.
Dofinansowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025
Dofinansowania dla bibliotek publicznych na zakup nowości wydawniczych oraz usługi zdalnego dostępu do książek w formatach e-booków i/lub audiobooków i/lub synchrobooków – Priorytet 1, Kierunek interwencji 1.1 w ramach NPRCz 2.0.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie. Odkryj ich nieprawdopodobny smak. Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia. Znane i lubiane potrawy mają niezwykłą moc. Sprawiają, że czujesz się błogo i szczęśliwie. We mnie takie uczucia budzą dania polskiej kuchni, na których się wychowałem i które nigdy mi się nie nudzą. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna. Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujmy mniej lub bardziej znane dania. Znajdziesz tu przepis na pyszne gołąbki, które zawsze wychodzą. I na kiszone rzodkiewki ożenione z gruszką w lekkiej sałatce ziemniaczanej. Będziesz korzystać ze znanych składników, ale odkryjesz ich nowe zastosowania, które cię zachwycą – na samo wspomnienie o paście z korzenia pietruszki i orzechów włoskich będziesz się oblizywał, a dzięki nieoczywistej kajmakowej owsiance na kwaśnej śmietanie cały dzień będzie udany. Znajdziesz tu dopieszczone przepisy, które nie będą dla ciebie wyzwaniem i spowodują, że w twoim życiu pojawi się więcej przyjemności. Aromatyczne śniadania zwabią cię rano do kuchni – nawet jeśli jesteś największym śpiochem. Obiady spowodują, że się uśmiechniesz (tak działa połączenie szparagów, cydru i koziego sera). Wieczory wypełnią ci cynamon, migdały i słodka róża. A karpatka z cytrynowo-waniliowym kremem i chrupiącą maślaną skorupką przyśni ci się w nocy… Rozpieszczaj siebie. Gotuj z rodziną. Ucztuj z przyjaciółmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wokół chleba / Andrzej Kozioł. - Kraków : Wydawnictwo Petrus, copyright 2022. - 279, [1] stron ; 19 cm.
Codziennie pojawia się na naszych stołach i w naszych modlitwach, a jeszcze niedawno stanowił sacrum, świętość. Otaczano go najwyższym szacunkiem, jego powstawaniu towarzyszyła religijna i magiczna obrzędowość. Chleb – zanim ze zbożowych bryjowatych potraw stał się produktem przemysłowym - przeszedł długą drogę. Równie długą jak droga od wrzucanego w ziemię ziarna do pulchnych, cudownie pachnących bochenków. O obu tych drogach opowiada najnowsza książka krakowskiego pisarza Andrzeja Kozioła. Opowiada - dodajmy – w niezwykle atrakcyjny sposób. „Wokół chleba” skrzy się od anegdot, od cytatów z literatury – pięknej i historycznej, a autor własną pamięcią sięga do czasów, kiedy jeszcze w wiejskich domach huczały żarna, a upuszczoną na ziemię kromkę przepraszano za zniewagę...
Dofinansowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025.
Dofinansowania dla bibliotek publicznych na zakup nowości wydawniczych oraz usługi zdalnego dostępu do książek w formatach e-booków i/lub audiobooków i/lub synchrobooków - Priorytet 1, Kierunek interwencji 1.1. w ramach NPRCz 2.0
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chleb : domowa piekarnia / Piotr Kucharski. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2014. - 269, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych.
"Chleb : domowa piekarnia" to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nieautoryzowana biografia jednej z najbardziej znanych postaci kulinarnego świata. Samobójcza śmierć Anthony`ego Bourdaina w czerwcu 2018 roku wstrząsnęła jego fanami na całym świecie. Kucharz, podróżnik i gwiazdor programów telewizyjnych wydawał się mieć wszystko: wymarzoną pracę, pieniądze i międzynarodową sławę. Rzeczywistość była jednak bardziej skomplikowana. Ta książka to wyjątkowy portret nieoczywistej postaci, jaką był Bourdain. Dziennikarz Charles Leerhsen zagłębia się w najciemniejsze zakamarki jego życia. Opisuje dzieciństwo i młodość kucharza, jego błyskotliwą karierę oraz burzliwy związek z włoską aktorką Asią Argento. Nie unika kontrowersyjnych tematów, takich jak romanse, kontakty z prostytutkami, skłonność do alkoholu i narkotyków. Cytuje pamiętniki, notatki oraz prywatne wiadomości gwiazdora, które rzucają nowe światło na ostatnie chwile jego życia i mogą kłaść się cieniem na obraz, jaki fani Bourdaina mają wyrobiony na podstawie jego medialnej obecności. [nota wydawcy].
Dofinansowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025
Dofinansowania dla bibliotek publicznych na zakup nowości wydawniczych oraz usługi zdalnego dostępu do książek w formatach e-booków i/lub audiobooków i/lub synchrobooków - Priorytet 1, Kierunek interwencji 1.1. w ramach NPRCz 2.0
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. [Jlu] LUDZIE (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzika kuchnia / Łukasz Łuczaj. - Warszawa : Wydawnictwo "Nasza Księgarnia", 2018. - 318 stron : ilustracje, fotografie ; 26 cm.
To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów W dziką stronę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowo w 15 minut / Marta Maciurzyńska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021 - 301, [3] strony : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Marta Maciurzyńska, autorka popularnego profilu na Instagramie @zdrowo_w_15_minut, zabierze cię do swojej kuchni, w której nauczysz się przygotowywać szybkie i pyszne obiady, proste śniadania na słodko i słono, niebanalne przekąski na imprezę (i nie tylko) oraz zdrowe słodkości. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: coś bezglutenowego, bez cukru, wegetariańskiego, dla miłośników mięsa i dla fanów kuchni świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słodkie co nieco / Joanna Matyjek. - Wydanie I. - Warszawa : Zwierciadło, 2022. - 351, [1] strona : fotografie, ilustracje, portret ; 25 cm.
Przepisy na święta, imprezy i różne okazje! Zastanawiasz się co przygotować, kiedy wpadną przyjaciółki na urodziny? Planujesz kolację z ukochanym z okazji Walentynek? Chcesz sprawić słodką niespodziankę rodzicom z okazji dnia mamy lub taty? A może planujecie wakacyjny piknik dla znajomych? Zbliża się halloween i szukasz pomysłu na poczęstunek? W książce znajdziesz ponad 100 przepisów na rożne okazje. Większe uroczystości i mniejsze imprezy w luźnym klimacie. Joanna Matyjek proponuje zestawy potraw w którym znajdziecie coś słodkiego, wytrwanego i coś do picia. Przepisy można dowolnie łączyć i tworzyć własne menu. Propozycja autorki można traktować jako inspirację a jakie menu zagości na imprezie, którą przygotowujesz zależy od twojej kreatywności. Joanna Matyjek Autorka bloga Odczaruj Gary, na którym dzieli się z czytelnikami przepisami na arcyciekawe potrawy. Rozwój bloga zaowocował powstaniem słynnego Studia Odczaruj Gary. Moje Studio to miejsce, w którym spełniam się zawodowo: gotuję, stylizuję i fotografuję. Tworzymy apetyczne projekty kulinarne, książki kucharskie czy reklamy jedzenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowie z natury : kawy i herbaty z łąk i lasów / Katarzyna Mikulska i Artur Bokła. - [Bielsko-Biała] : Pascal, [2019]. - 311, [1] strona : fotografie ; 21 cm.
Zaletą naturalnych kaw i herbat jest nie tylko ich niewielki koszt, ale przede wszystkim pozytywny wpływ na zdrowie: ułatwiają zasypianie, detoksykują, łagodzą stres, uspokajają, wspomagają leczenie chorób. Kawy i herbaty mogą być niezwykłe i bardzo zaskakujące, więc nie ograniczaj się do tego, co znajdziesz w sklepach! Kreuj unikalne smaki, zbieraj rośliny wokół siebie, odkrywaj nowe połączenia! Książka zawiera mnóstwo przepisów na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu napary z łatwo dostępnych dzikich roślin, które rosną wokół nas. Już nie musisz być skazany na mieszanki proponowane przez producentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Regulacja masy ciała w sporcie / Justyna Mizera, Krzysztof Mizera. - Łódź : Galaktyka, 2023. - 243 strony : ilustracje ; 24 cm.
Książka przeznaczona jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują różne warianty żywieniowe, techniki oraz mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w krótszym lub dłuższym okresie. Ponadto opisują metody i zabiegi stosowane przez sportowców, a także wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili również uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk stosowanych przez licznych zawodników – zwłaszcza tych wykorzystywanych przy tzw. uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję nawet kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni. Książka ma charakter praktyczny – to zbiór informacji oraz skutecznych wskazówek i konkretnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. [SP] SPORT (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski.
Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu.
Zaskoczeń nie będzie końca – jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnie naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czekoladowe kulki / Mia Öhrn, [foto:] Ulrika Pousette ; przełożyła Ewa Wojciechowska. - Wydanie pierwsze. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2022. - 109, [4] strony : fotografie, portret ; 23 cm.
Stwórz własne „kulki mocy” dla swoich małych i dużych superdomowników! Kiedy najlepszy polski piłkarz wychodzi na boisko, siły dodają mu legendarne już „kulki mocy” wymyślone i zrobione przez jego żonę. Dzięki książce szwedzkiej cukierniczki Mii Ӧhrn, ozdobionej pięknymi zdjęciami Ulriki Pousette, teraz i ty możesz opracować najlepszy dla rodziny przepis na słodkie dopalacze, dające energię na cały dzień pracy i nauki. Dowiesz się z niej wszystkiego o kulkach tworzonych z bakalii i płatków owsianych, z dodatkiem czekolady, czasami wypełnionych zaskakującym nadzieniem (!), dekorowanych wedle uznania, smaków i upodobań. To kopalnia wiedzy na temat jednej z najprostszych słodkich przekąsek, którą możesz przyrządzić w zaledwie parę chwil z tego, co masz w szafce i lodówce, bez piekarnika i skomplikowanych narzędzi. To wspaniały dodatek do śniadaniówki, który w mgnieniu oka w twoich dłoniach może zamienić się w wykwintny deser. Przygotuj swoje pierwsze kulki, a przekonasz się, że nie możecie bez nich żyć – ty i twoja rodzina![wydawnictwoliterackie.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
5 składników gotuj szybko i łatwo ; Przekład Maria Brzozowska - Kraków : Insignis Media ; 2017. - 316, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Jamie Oliver – autor największych kulinarnych bestsellerów – powraca we wspaniałym stylu. Łącząc na niesamowite sposoby zaledwie pięć składników, Jamie wyczarował ponad 130 zupełnie nowych przepisów, które możesz wykorzystać na co dzień i od święta. Znajdziesz tu wszystko – od sałatek i pasty, przez ciekawe pomysły na kurczaka, ryby warzywa, ryż, makarony, wołowinę i wieprzowinę, aż po słodkości. Ta książka to maksimum smaku przy minimum wysiłku, szeroki wachlarz posiłków o różnej wartości odżywczej i mnóstwo fantastycznych inspiracji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [Kch] KUCHNIA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak schudnąć i w miesiąc zgubić brzuch? Chcesz schudnąć, ale nie wiesz, jak się za to zabrać? Już od dawna planujesz, że zrobisz coś dla siebie, jednak nie bardzo Ci to wychodzi? Oczekujesz natychmiastowych efektów, a niestety nie robisz nic w tym kierunku? Dobrze trafiłeś. Dzięki tej książce weźmiesz się w końcu za siebie i przekonasz się, że to prostsze niż myślisz. Sztuczki ułatwiające odchudzanie Autorka, certyfikowana trenerka personalna, prezentuje program żywieniowy połączony z 4-minutowymi treningami – ćwiczeniami tabata, który sprawia, że wiele gwiazd Hollywood, takich jak Carrie Underwood i Jennifer Lopez, utrzymuje prawidłową wagę. Sekretem ich doskonałej budowy ciała jest dieta, łącząca aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie. Tym, co wyróżnia tę metodę, jest fakt, że pozwala ona nie tylko schudnąć i pozbyć się otyłości brzusznej, ale daje także dużo energii, zwiększając przy tym masę mięśniową.(opis wydawcy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Suska
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. [E] ZDROWIE (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej